[http://www.ath.be/culture/mu]
[http://www.ath.be/default.asp?V_DOC_ID=1622]
[http://www.crombe.be/]
[./index.html]
[./definition_nl.html]
[./finition_nl.html]
[./nouveautes_nl.html]
[./france_nl.html]
[./seuil_nl.html]
[./dalles_nl.html]
[./fenetre_nl.html]
[./encadrement_nl.html]
[./croute_nl.html]
[./cheminee_nl.html]
[./elements-decoratifs.html]
[./lavabo_nl.html]
[./table.html]
[./boite.html]
[./entretien_nl.html]
[./historique_nl.html]
[./entreprise_nl.html]
[./unistone_nl.html]
[./silestone_nl.html]
[./diresco_nl.html]
[./compac_nl.html]
[./granit_nl.html]
[./marbre_nl.html]
[./pn_nl.html]
[./video_nl.html]
[./promotion_nl.html]
[./contact_nl.html]
[./index.html]
[./index_nl.html]
[./index_es.html]
[Web Creator] [LMSOFT]
De steenkapperij van Maffle, de passie van het lokale blauwe goud.
  
HISTORIEK

De SCIERIE DES CARRIERES DE MAFFLE bvba (vertaling: de steenkapperij van de steengroeven van Maffle) oefent zijn productie activiteiten op een site die meer dan 125 jaar oud is.

Alles begint in 1890, wanneer Isidore BOUGARD, steenkapper in Maffle, bij de steengroeven Broquet gekend als de steengroeven Dender, een vennootschap opricht met Charles GAIN, zijn schoonzoon,  zoon van een meesterknecht in de steengroeven van Lens. Hijzelf bediende is sculpteur en landmeter van beroep.
Samen richten ze de "Chantiers et Scieries de  Charles Gain-Bougard" op. De onderneming vind in eerste instantie zijn thuishaven ten noorden van de spoorlijn om vervolgens in 1897 zich te settelen in de "Chemin des Anges", nu beter gekend als de Rue Joseph Wauters.

De "Shantiers et Scieries de  Charles Gain-Bougard" verwerken"blauwe steen, voornamelijk de stenen uit de groeven van Soignies (Zinnik) en Ecaussines. Echter ook  witte Franse stenen komen aan bod. Zij zijn voornamelijk gespecialiseerd in maatwerk en grafzerken. Zij stellen destijds al gemiddeld een dertigtal werknemers tewerk.
  
Since 1890
  
MUSEUM VAN DE BLAUWE STEEN

Breng gerust een bezoek aan het museum te Maffle van de Belgische Blauwe Hardsteen, indien U langskomt in onze steenkapperij.

Het museum, dat zijn onderkomen vind in de voormalige woning van de Meesterknecht van de steengroeven, bevind zich op minder dan 500m van onze steenkapperij. Het museum word uitgebaat door de vriendenkring van Het Museum van de Blauwe Hardsteen. Prachtige objecten en documenten worden hier tentoongesteld. U kan hier ontginnings en zaagtechnieken ontdekken alsook kennis maken met het  steenkappen zelf.  Tevens worden hier de verschillende transportmiddelen geexposeerd, zoals kraanwagens op stoom, loopbruggen en het industriële spoornetwerk. Het museum weerspiegeld tevens de sociale omstandigheden  van de arbeiders en meesterknechten der steengroeven. (loon, werk, kledij, logies).
Uw bezoek kan aangevuld worden met een kortfilm gerelateerd aan de werkomstandigheden  en de sociale levensfeer van detijds. 

LINKS
  
De voormalige steengroeven van Maffle, nu onder water.
De voormalige steengroeve van Maffle onder water.
  
De "Chantiers et Scieries de  Charles Gain-Bougard" overleefden het verdwijnen van de twee steengroeven van Maffle en bleven zich verder moderniseren door hen te voorzien van efficient en performant gereedschap, zoals steenzagen.

In 1993 en 1999, werden d"chantiers et Scieries de  Charles Gain-Bougard" succesvol verkocht. Maar op 27 juli anno 2000, verklaart de rechtbank van koophandel van Doornik de nieuwe vennootschap failliet. Op 12 oktober 2001, koopt de marmerslijperij CROMBE NV de activa van de gefailleerde vennootschap.

Het ontstaan van de SCIERIE DES CARRIERES DE MAFFLE bvba is een feit !
  
SCIERIE des Carrières de MAFFLE bvba
 Steenkapperij van Belgische Blauwe Hardsteen - Arduin